4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού


Φέτος με το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, τιμάμε το ψωμί της πινακωτής. Μνήμες από ξυλόφουρνους, γιαγιάδες, οσμές και γεύσεις που χάθηκαν, τις ξαναφέρνουμε στους φούρνους της γειτονιάς, με την ελπίδα να ξαναζωντανέψει ο πολιτισμός της παράδοσής μας μέσα από "τον άρτον ημών το επιούσιον" και με πυξίδα  το "όποιος κόβει τις ρίζες δεν κόβει καρπούς.

Η Artozyma, τόπος συνάντησης για αρτοποιούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, αποτελεί παράλληλα ένα εθνικό γεγονός στη διάρκεια του οποίου θα διαγωνιστούν αρτοποιοί από όλη την Ελλάδα.

Στο 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού συμμετέχουν συνολικά έξι (6) τετραμελείς ομάδες που έχουν επιλεγεί από ολόκληρη τη χώρα. Την πρώτη ημέρα (Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020) θα διαγωνιστούν οι τρεις εξ αυτών και τη δεύτερη μέρα (Κυριακή23 Φεβρουαρίου 2020) οι υπόλοιπες τρεις.

   

 

Η Θεματολογία του Πρωταθλήματος


Οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα βαθμολογούνται βάσει των ικανοτήτων τους σε τρεις κατηγορίες:

  • Κατηγορία Ψωμιού
    • Ψωμί Χωριάτικο
    • Ψωμί Bio
    • Ψωμί Αργής Ωρίμανσης
    • Ψωμί του Τόπου μας (ελεύθερη επιλογή)
       
  • Κατηγορία Ελληνικό Πρωινό στο Φούρνο
    • Τσουρέκι
    • Παραδοσιακό Κουλούρι & Καινοτόμο Κουλούρι
    • Σταφιδόψωμο (ελεύθερη δημιουργία)
    • Πίτα (τοπική)
    • Γκουρμέ σάντουϊτς
    • Μια καινοτόμα πρόταση (ελεύθερο θέμα),
       
  • Κατηγορία Καλλιτεχνικού Ψωμιού  (θέμα Αρχαία Ελλάδα).

Την τρίτη ημέρα (Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020) η απερχόμενη Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας  θα δημιουργήσει και θα παρουσιάσει το Ελληνικό Εθνικό Ψωμί και θα ακολουθήσει η παρουσίαση των νικητών, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της Νέας Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας και θα γίνει η απονομή των μεταλλίων στις νικήτριες ομάδες.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του πρωταθλήματος (Κυριακή23 Φεβρουαρίου 2020) θα υπάρχει ειδική ενότητα-αφιέρωμα και βράβευση στην Ελληνίδα Αρτοποιό από το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας»

   

 

Στόχοι της εκδήλωσης


  1. H προβολή και ανάδειξη της ελληνικής Παράδοσης και του Πολιτισμού μέσα από τις ιστορικές διαδρομές της τέχνης του ψωμιού όπως αναδεικνύονται στο βάθος του χρόνου, στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο της αρτοποιίας σε ολόκληρη τη χώρα.
     
  2. Συγκεντρώνουμε όλες τις ξεχασμένες εθνικές παραδοσιακές συνταγές ώστε να δημιουργήσουμε την «Κιβωτό του Νώε» της ελληνικής αρτοποιίας. Μια διαχρονική Τράπεζα Πληροφοριών, ένα σημείο αναφοράς και γνώσης για το ευρύ κοινό, έναν κόμβο επικοινωνίας και μάθησης για “μικρούς” και “μεγάλους” αρτοποιούς, μελλοντικούς αρτοποιούς, προμηθευτές και εμπόρους του κλάδου.
     
  3. Η δημιουργία Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας με σκοπό τη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς και διοργανώσεις προκειμένου να αναδειχθούν οι ποικιλίες και τα είδη του ελληνικού ψωμιού, ο παραδοσιακός φούρνος, η ιστορία και τα ιδιαίτερα αρτοποιήματα της κάθε περιοχής της χώρας μας.

 

4o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού - Artozyma 2020


Με μεγάλη χαρά,
το 4o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού - Artozyma 2020,
η διοργανώτρια εταιρεία GRUPPOFL,
η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος,
τo Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας»
και η HELEXPO-ΔΕΘ

Σας προσκαλούν σε αυτή την σημαντική εκδήλωση για τον κλάδο της Αρτοποιίας στο πλαίσιο της 9ης  Artozyma 2020!